Gebitsproblemen Bij Het Friese Paard

Hierbij de blogpost van een nieuwe blogger, Ronald Slob van www.paardentandartsslob.nl. Ik ben erg benieuwd wat je van het artikel vindt dus laat gerust onder het artikel een reactie achter.

Dagelijks krijg ik nog te horen van mijn cliënten…..Is het eigenlijk geen onzin dat paardentandartsen gedoe. Paarden gaan in het wild toch ook niet naar de tandarts. Dat klopt natuurlijk helemaal.

Paarden gaan in het wild natuurlijk ook niet naar een tandarts. Maar paarden gaan in het wild ook niet naar de hoefsmid.En paarden in het wild gaan ook niet naar een dierenarts. En wanneer heeft bijvoorbeeld het Friese paard nog in het wild geleefd. Wij hebben van onze paarden huisdieren gemaakt met alle gemakken en bijkomende problemen. De hoeven ziet iedereen en die willen we natuurlijk perfect hebben. Maar ja, de paardenmond is vaak gesloten als we ernaast staan en het paard wijst ons niet aan waar het eventueel last van heeft. Het paard lijdt in stilte. En dus vergeten we het vaak omdat we er niet steeds zichtbaar aan herinnerd worden.

Friesen staan over het algemeen buiten. Niks is beter voor een paardengebit dan de hele dag grazen. Grazen bootst toch wel het meest de natuurlijke situatie na. Een grazend paard laat zijn onderkaak zakken. Op dat moment staan de kiezen niet meer recht boven elkaar. De zijwaartse beweging (lateraal) is er nog wel maar voor- achterwaartse beweging (anterior-posterior) in mindere mate. Met het gebogen hoofd heeft vooral de Fries de neiging om die AP beweging slordig uit te voeren.

Ons krachtvoer, gras en hooi is zo makkelijk te vermalen, anders dan in het wild, dat deze slordigheid pas na jaren een probleem gaat vormen. Aangezien het paardengebit met ruim 2mm per jaar doorgroeit hebben veel Friesen de kwaal van doorgroeiende 1ste kiezen op de onderkaak. Wij noemen dat de 3.06 en 4.06. Dat doorgroeien ontstaat doordat er geen tegenstand geboden word van de bovenliggende kiezen. (1.06 en 2.06.) Veelal hebben we dan ook te maken met doorgroeiende laatste kiezen op de bovenkaak. (de 1.11 en 2.11)

U kunt zich voorstellen dat na een paar jaar daar behoorlijke haken/ramps kunnen ontstaan. Op dat moment is de AP beweging volledig verstoord en gaat het paard enkel nog zijdelings bewegen, lateraal dus. En dan ontstaan er pas echt gebitsafwijkingen. Ook een regelmatig voorkomend probleem/gebitsafwijking bij Friesen is het ontstaan van diastases. Een diastase is een ruimte tussen 2 kiezen daar waar deze in de kaak verdwijnen. Van boven af is er niets te zien. Deze ruimte vult zich met gras en ander voer en kan daar niet meer weg. Dit veroorzaakt vreselijke pijn bij het paard daar de voedselresten ontstekingen in kaak en wortel veroorzaken. Vroegtijdig ontdekt is dit simpel te verhelpen door ruimte tussen de kiezen te frezen. Voedselresten blijven niet meer achter in de kiezenrijen.

Hulp Nodig?

Wil jij snel en makkelijk het perfecte Friese paard hebben: gezond, gelukkig en goed getraind? JA IK WIL DIRECT TOEGANG!! >>

U zult begrijpen dat een jaarlijkse preventieve gebitscontrole van uw Friese paard een hoop ellende kan voorkomen. En die controle dient al op jonge leeftijd plaats te vinden. Afwijkingen in het gebit kunnen dan bijtijds hersteld worden. Uw paard zal u er echt dankbaar voor zijn. In dit stukje behandel ik enkel 2 veel voorkomende afwijkingen van het paarden gebit maar er is uiteraard nog zoveel meer waar men rekening mee dient te houden. Het werk van paardentandarts doe ik puur uit liefde voor het paard en niet uit financieel belang. Ik voer controles dan ook altijd kosteloos uit binnen mijn regio. Men is dan toch eerder geneigd om de paardentandarts te laten komen. Ik kan dan ook de noodzaak duidelijk uit leggen en het direct laten zien.

Op mijn website treft nog veel meer nuttige informatie over de paardenmond en natuurlijk het bijbehorend gebit. www.paardentandartsslob.nl Verder wil ik u adviseren altijd voor een goed opgeleide Gebitsverzorger te kiezen en het liefst een die elektrisch werkt. Pas dan krijgt u de kwaliteit die uw paard verdient. Handvijlen zijn echt niet meer van deze tijd, zoals de handvijler 15 jaar geleden zei dat kiezen knippen niet meer van die tijd was. Het nieuwste elektrische instrumentarium is precisie gereedschap. En uw paard verdient het beste.

R.A. Slob
Equine Dentist
Praktijk voor Paarden Gebitsbehandeling Eemland

1 Comment

  • Sonja

    3 juli 2016

    Mijn Friesen worden elk half jaar.na gekeken is.advies van de tantarts.. en er word gevijld dus toch nodig