De Ideale Paardenstal Voor Je Friese Paard!

In dit artikel behandel ik 5 punten waar de ideale paardenstal moet voldoen.

Het eerste wat je je moet realiseren is dat de paardenstal het huis wordt van je nieuwe Friese maatje.

Als je voor jezelf een huis zoekt, zul je ongetwijfeld het beste huis binnen je budget kopen.

Wie niet? Het is belangrijk dat het paard zich op zijn gemak voelt in de paardenstal en dat de stal voldoet aan een aantal vereisten.

klimaat van de ideale paardenstal

Friese paarden zijn warmbloedige dieren die een constante lichaamstemperatuur van 37,2 tot 38,2 °C hebben.

Hulp Nodig?

Wil jij snel en makkelijk het perfecte Friese paard hebben: gezond, gelukkig en goed getraind? JA IK WIL DIRECT TOEGANG!! >>

Paarden produceren warmte als omgevings- temperatuur om een constante lichaamstemperatuur te behouden.

De juiste stal temperatuur is tussen de 10 en 15 graden en voor veulens tussen de 15 en 20 graden. Het drinkwater dient rond de 10-12 graden te zijn.

Luchtvochtigheid van de ideale paardenstal.

Er zijn een aantal oorzaken die de luchtvochtigheid in de paardenstal beïnvloeden.

Dit zijn de vochtigheid van de buitenlucht, de staltemperatuur, de ademhalingen de huidademhaling van de dieren, de drinkinstallaties en de mestuitscheiding van de dieren.

De optimale relatieve luchtvochtigheid (RV) bedraagt 60 tot 70 % (dit wil zeggen dat in de lucht 60 % van de bij een bepaalde temperatuur maximaal mogelijke waterdamp aanwezig is).

Indien de relatieve luchtvochtigheid te laag worden de slijmvliezen geprikkeld en kan je paard gaan hoesten en ontstaat er sneller stofvorming.

Bij een hoge luchtvochtigheid hebben paarden meer problemen om hun overtollige warmte kwijt te raken en hebben ze meer kans op ademhalingsproblemen.

Zorg altijd voor een goede ventilatie in je paardenstal zodat de luchtvochtigheid op een voor je paard aanvaardbaar nivo blijft.

Ventilatie van een paardenstal.

Zorg ervoor dat ventilatie goed is zodat stallucht, warmte en ammoniakdampen afgevoerd kunnen worden. Daarnaast zorgt een goede stal ventilatie voor voldoende verse lucht.

De warme lucht in paardenstallen stijgt op en verdwijnt door de opening in de nok naar buiten terwijl koelere verse lucht door openingen in de zijkanten naar binnen komt.

Licht in een paardenstal.

Voldoende licht is noodzakelijk voor het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. Een goede controle op de paarden bevordert de hygiëne en de gezondheid van je paard.

Paarden hebben daarnaast behoefte aan voldoende licht.

Natuurlijk licht is het aangenaamst voor paarden en verzorgers. Donkere boxen zorgen voor minder visueel contact met soortgenoten wat aanleiding kan geven tot gedragsproblemen.

Als richtlijn kun je aanhouden dat je overdag een minimum lichtsterkte aanhoudt van 15 lux. Dit is een lichtsterkte waarbij mensen net voldoende licht hebben om te lezen.

Afmetingen van een paardenstal.

Het minimum voor je paard is 3.5 m bij 3.5 m. Natuurlijk moet een merrie met veulen meer ruimte hebben. De gewenste maat van je paardenbox en hoogte kan je berekenen aan de hand van de volgende stelregels:

· Minimale oppervlakte = (2x schofthoogte)

· Minimale plafond hoogte =(1,5x schofthoogte)

Waarbij rekening moet worden gehouden met een minimum hoogte van 1,8 m voor pony’s en voor paarden is het minimum minstens 3 m.

Bij een lager plafond is er kans op hoofdletsel en bovendien laat een hogere stal meer luchtcirculatie door.

Tot snel,

Tjeerd Bouwma
Auteur van: Het Ultieme Handboek Voor Het Friese Paard

P.S. Ben je nog NIET gestart met het toepassen van de tips en technieken uit mijn Friese paarden boek?

Wil je een gezond, gelukkig en goed getraind Friese paard? Waar wacht je dan nog op? Eén ding is zeker, wanneer je NIETS onderneemt – verandert er ook NIETS.

Lees Hier Meer Over Het Friese Paarden Boek! <— Dit is een RISICOLOOS AANBOD! <– Klik Hier!

Probeer het boek 60 dagen uit…bevalt het je niet…dan krijg je je geld direct terug. Duizenden Friese paarden baasjes zijn je al voorgegaan…

Deel deze pagina gelijk even met je vrienden en kennissen door hierboven op de “Vind ik leuk” knop van Facebook te klikken. Alvast bedankt!

 

0 Comments